Tojás teljesítménytúrák

A TOJÁS teljesítménytúrák története

A túra előtörténete még a Magyarországi Kárpát Egyesülethez (MKE) kötődik. 1993 végén az MKE akkori elnöke, Bánhidi Attila a Budai-hegység térképét nézegetve észrevette, hogy a Moszkva tértől Telkiig egy folyamatos zöld turistajelzés található. Felvetette, hogy az MKE rendezzen ezen az útvonalon egy teljesítménytúrát. A felvetés után megkezdődött az útvonal felmérése. 2003 Karácsonyán Nagy Krisztián és Jávor Zoltán a túra útvonalát mérőkerékkel két részletben lemérte. Későbbi bejárások során a túra szintemelkedését is lemérték, Tihanyi Péter szintemelkedés mérésére alkalmas óráját használva, ami ekkor még ritkaságszámba ment. Megfelelő előkészítést követően az MKE 1994. március 5-én, szombaton első alkalommal megrendezte a túrát, de ekkor még ZÖLD NÉGYES elnevezéssel a Moszkva tér és Telki között. 1995-ben a rendezvényt új résztávokkal bővítette az MKE: ZÖLD HÁRMAS elnevezéssel a Moszkva tér és Solymár között, illetve ZÖLD KETTES elnevezéssel Normafa és Solymár között.

1996. októberében a Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesületének (MVTE) későbbi megalakításában résztvevő három személy elhatározta, hogy a túrát neveik kezdetéből összeolvasva ToJáS 40-30-20 elnevezéssel 1997. márciusában megrendezi. Mivel az MKE 1997-ben a túra rendezését szüneteltette, ezért az időközben megalakult Magyar Vándorok Teljesítménytúrázó Egyesülete (MVTE) 1997. március 1-jén, szombaton első alkalommal megrendezte a túrát ToJáS 40-30-20 elnevezéssel.

Az MKE 1998-ban a túrát ismét megrendezte, ezért az MVTE a Szigethalmi Teljesítménytúrázók Egyesülete akkori elnöke, Nád Béla javaslatára évszakonként változó időpontú rendezvénnyé alakította át, így 1998-ban ősszel, október 23-án rendezte meg túráját új résztávval bővítve Normafa és Telki között ToJáS 30B elnevezéssel. Az új rendezési elvének megfelelően a túrát 1999-ben télen, 2000-ben nyáron, 2001-ben ismét tavasszal, 2002-ben ősszel, 2003-ban télen, 2004-ben pedig nyáron rendeztük meg. Hat év tapasztalatai azt bizonyították, hogy teljes egészében csak a tavaszi rendezések váltják be a hozzá fűzött reményeket, ezért a túra elnevezéséből kiindulva elhatároztuk, hogy megpróbálkozunk a túra Húsvét hétfői megrendezésével. A túrát 2005-től Húsvét hétfőn rendezzük, azóta a díjazás a teljesítés számához kötődik. A túra elnevezésének helyesírását pedig az alkalomnak megfelelően TOJÁS 40-30A-30B-20-ra alakítottuk. Ez a rendezési elv teljes egészében beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Részvételi szabály: 
Régió: