BUÉK 20 teljesítménytúra

A BUÉK 20 túra története

A túra egy újévköszöntő, évadnyitó rendezvény a Budai-hegységben. Az ötletet az MVTE alapító tagja, Toplak József adta, aki még 1997 végén egy konkrét útvonaltervvel állt elő. Javaslatát követően terepen lemértük az útvonalat, elkészítettük az igazolófüzetet. 1998. január 3-án, szombaton első alkalommal megrendeztük a túrát a jelenlegi körpályán, a 65-ös autóbusz fenyőgyöngyei végállomásáról indítva a kört. Ekkor meglehetősen tavaszias, nagyon kellemes időben a rendezvény lebonyolítása semmilyen problémát nem jelentett.

A következő években azonban a január eleje nem volt olyan tavaszias, mint 1998-ban, és a Fenyőgyöngyéről való indítás egyre keményebb, kibírhatatlan hideggel való küzdelmet jelentett a rendezők számára. Az első két alkalommal a túrán csak teát adtunk Szépjuhásznénál, 2000-ben vezettük be a meleg ital mellé a sok más túrán már megszokott zsíros- és vajaskenyeret. Néhány évvel később virslivel bővítettük a túrázók ellátását. Többszöri kemény hidegben való fagyoskodás vetette fel bennünk, hogy a túra zárt, fedett helyről induljon. Erre az útvonal mentén Hűvösvölgyben találtunk lehetőséget. A 2003. évi rendezvényt két helyszínről: a már jól megszokott Fenyőgyöngyéről, valamint Hűvösvölgyből, a Gyermekvasutas Otthon tornaterméből indítottuk. Ettől az évtől kezdve a meleg ital mellé hideg ételt, a meleg étel mellé pedig hideg italt adunk. A 2004. évtől csak Hűvösvölgyből indítjuk a túrát. A 2004. évi rendezvény még a tornateremből indult, de mivel az nem volt fűthető, ezért a 2005-től a rajtot áthelyeztük a Gyermekvasút végállomásának peronja alatti aluljáróba, amely hőmérséklete kibírhatóbb volt a rendezőség számára. A 2005. évtől vezettük be a jelvény díjazást. Ebben az évben kettős díjazás volt: a jelvény mellé minden teljesítő megkapta a már jól megszokott kitűzőt is. A 2006. évi rendezvénytől már csak jelvény a díjazás, természetesen a megszokott oklevél mellett. Az időközben megnövekedett résztvevői létszám miatt a kenyerek kenése helyett áttértünk az előre csomagolt croissant-ra.

2000-ben az első kétezres évszámmal kezdődő teljesítménytúra alkalmából, a 2001-ben a XXI. század és egyben a III. évezred első teljesítménytúrája alkalmából, a 2002-ben a túra ötödik rendezése alkalmából, míg a 2007-ben az MVTE fennállásának tizedik évfordulója és egyidejűleg a túra tizedik rendezése alkalmából, 2010-ben pedig a 2010-es évek megkezdése alkalmából, a résztvevők a díjazáson felül még egy-egy kitűzőt kaptak emlékül.

Részvételi szabály: 
Régió: